تاکید شورای عالی انقلاب فرهنگی بر رشد علمی و توانمندسازی دختران در مدارس سمپاد
فعالیتهای مختلف در بحث استعدادهای درخشان در ایران تحت عنوان «سمپاد» شامل چهار حوزه شناسایی، حمایت، پرورش و هدایت میشود، که در ایران با اینکه تمرکز بر روی دو حوزه شناسایی و حمایت بوده ولی این امور هم به اذعان برخی کارشناسان به صورت صد در صد به نتیجه مطلوب نرسیده است.
با این حال در بحث شناسایی با روشهای خاص به دنبال افراد نخبه هستیم شخصیتی برگزیده، ممتاز، دانا و واجد استعداد و توانایی ذهنی فوق العاده که ممکن است این استعداد کلی باشد یا در زمینه خاص،به طور کلی عملکرد این افراد در زمینه های مختلف معمولا فراتر از سطح عادی جامعه است.
این افراد علاوه بر اینکه از حافظه خوبی جهت نگهداری و بازیابی اطلاعات برخوردارند اغلب دارای حس جستجوگری قوی هستند و با توانایی بالایی که در پردازش گزینهها به شکل صحیح دارند به راحتی راهکار های حل مسائل را می یابند.
برای شناسایی چنین فردی بهصورت معمول در جهان و ایران از روشها و آزمون های مختلف استفاده میشود، مانند آزمونهای هوش و استعداد تحصیلی به منظور اندازهگیری قابلیتهای هوشی کلامی و عملی که هر یک از این آزمونها دارای نقاط قوت و ضعف خاص خود هستند با این حال امکان شناسایی استعدادهای برتر را فراهم آورده اند.
از آنجایی که هر کشوری برای رسیدن سریعتر و سهلتر به پیشرفت و توسعه درونزا بیش و قبل از هرچیز نیازمند پرورش سرمایههای فکری توانای خود است، نیروهایی که بتوانند به سهولت معضلات و مسائل پیش رو را درک کرده و برای آنها راه حل سریع علمی و کاربردی ارائه دهند و از طرفی با توجه به نیاز کشور به پیشرفت و توسعه و لزوم استفاده از تمام توان و ظرفیت مادی، معنوی و اجتماعی جهت پیشبرد اهداف نظام اسلامی شناسایی و پرورش صحیح این افراد باید در اولویت منطقی و معقول دولتمردان قرار گیرد.
بنابراین نظر برخی کارشناسان مبنی بر هزینه بر بودن این مدارس برای دولت واقعا غیرکارشناسانه و غیر منطقی است، در حالیکه در همه جای دنیا شناسایی، جذب و پرورش استعدادهای درخشان یکی از وظایف مهم دولتها محسوب میشود و هزینه کردن برای استعدادهای درخشان یک کشور سرمایه گذاری بهجا و مفیدی است که در آینده دهها و بلکه صدها برابر سود در پی خواهد داشت .
بنابراین تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر برگزاری آزمون های سمپاد مانند سالهای گذشته تصمیمی به جا و کاملا صحیح و در راستای پیشرفت کشور تلقی میشود.
البته حتما باید برای اجرای این آزمونها در سالهای آینده با آسیبشناسی دقیق وعلمی اصلاحات مناسب صورت پذیرد.
در همین زمینه یکی از مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی منشور حقوق و مسئولیتهای زنان است، که در یکی از بندها بر حمایت از رشد علمی و استفاده از توانمندی دختران و زنان دارای استعدادهای ویژه تاکید شده که مدارس استعدادهای درخشان با تمام کاستی ها بستر مناسبی جهت اجرای این دست از قوانین هستند.
همچنین جذب و پرورش استعدادهای برتر خانوادههای کم بضاعت از وظایف هر نظام آموزشی و از رویکردهای اصلی جهت پیشرفت هر حکومت است.
اکنون شاهدیم که بسیاری از رتبههای برتر کنکور سراسری در بهترین رشتههای دانشگاهی از خانوادههای روستایی و کم بضاعت بوده که نیازمند شناسایی و حمایتاند که توسط سمپاد برخی از این افراد شناسایی شده و با مساعدت توانسته اند راه های ترقی را طی نمایند.
قطعا با حذف این مدارس افرادی با استعداد درخشان به جهت مشکلات مادی ممکن است حتی از طی مراحل تحصیلی باز بمانند.
بنابراین از دولت محترم و نهادهای فرهنگی آموزشی مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی تقاضا داریم با اصلاح ایرادات موجود همراه دقت نظر و تخصیص بودجه مناسب روند فعالیت سمپاد را به سمت صحیح و اصولی سوق دهند.